Management kontakt:

maria@maniaevent.pl
+48 667 631 717

Ważne – nie przyjmujemy zgłoszeń do programu!

Castingi do programów z moim udziałem prowadzą kanały:  TVN, HGTV oraz TVN Style. Informacji szukajcie na stronach i FB kanałów.

Krewetki na ostro, czyli rozgrzewające danie z fasolą i pomidorami

Kategorie: • Autor: Komentarze ()

Krewetki, kiedyś symbol luksusu, teraz dostępne niemal w każdym sklepie. Mogą być klasyczne: uduszone z czosnkiem i skropione cytryną lub stać się dodatkiem do bardziej złożonych dań. Dzisiaj propozycja inspirowana kuchnią włoską. Na ostro, z fasolą i w gęstym, pomidorowym sosie. Smacznego!

 

 

 

Potrzebować będziecie:
  • 1 opakowania krewetek (mrożonych albo surowych)
  • 1 puszki białej fasoli
  • 1 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 papryczki chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • soku z 1/2 limonki
  • 2-3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • ok 100-150 ml białego wytrawnego wina
  • bagietki (ew grzanka z pieczywa bezglutenowego)
  • natki pietruszki
  • pieprzu
  • soli

 

 

  • Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy masło.

 

 

 

 

 

  • Papryczki kroimy wzdłuż, wydrążamy środek pozbywając się białych błonek i ostrych w smaku pestek, kroimy w drobną kosteczkę.
  • Ząbki czosnku również drobno kroimy- całość podsmażamy na rozgrzanej oliwie z masełkiem.

 

 

 

 

  • Dodajemy krewetki, smażymy ok. 3 min, skrapiamy sokiem z limonki.

 

 

 

 

 

  • Całość podlewamy białym winem. Redukujemy wino, następnie dodajemy fasole wraz z zalewą, pomidory i koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy  do smaku solą i pieprzem.
  • Przelewamy do miseczek, posypujemy świeżą natką pietruszki bądź kolendrą.

Połączenie fasoli i krewetek na pierwszy rzut oko nieco dziwne połączenie, ale wierzcie – bardzo udane danie. A najlepiej smakuje ze świeżą bagietka i lampką białego wina 🙂 Smacznego!.

Do.