Kontakt:

Biuro projektowe:

Aleksandra Rybkowska
biuroprojektowe
@dorotaszelagowska.pl

+48 533 666 746

 

Iwona Piórkowska – kierownik biura
iwona@dorotaszelagowska.pl
+48 577 264 777

Management:

Maria Grzesiak
maria@dorotaszelagowska.pl
+48 530 117 276

Ważne – nie przyjmujemy zgłoszeń do programu!

Castingi do programów z moim udziałem prowadzą kanały:  TVN, HGTV oraz TVN Style. Informacji szukajcie tu: hgtv.pl/castingi,3567,n 

Świątecznie i szybko, czyli mazurek na ostatnią chwilę.

Kategorie: • Autor: Komentarze ()

Kochani, wiem, że nie każdy miał czas albo chęci na przygotowanie wystawnych Świąt – rozumiem, każdą z pobudek 🙂 Przygotowałam dla was szybki przepis na mazurka – chyba nie ma bardziej Wielkanocnego ciasta? Babka powiedzą jedni – i oczywiście, że będą mieli trochę racji, ale ciasto drożdżowe, w różnych formach, robi się przez cały rok, a mazurka tylko przy okazji Wielkanocy!

Od razu przyznam się wam, że nie robiłam godzinami kajmaku – skorzystałam z gotowego w puszce – dzięki temu, jest to naprawdę szybki przepis 🙂

Potrzebować będziecie:

  1. Kajmaku w puszcze – 2 puszki – jeżeli chcecie się bawić w gotowanie go samemu to przygotujcie się na kilka godzin stania przy kuchence.
  2. Mąki pszennej – 300g
  3. Masła – 150g
  4. Cukru pudru lub zwykłego cukru – 80g
  5. Jajka – 1 szt.
  6. Cytryna – 1 szt.

Ciasto kruche – na początku, mieszacie wszystkie składniki – ręcznie lub za pomocą miksera. Pamiętajcie, żeby dać mące trochę oddechu, i przesypać ją przez sito.

Gotową masę, zawińcie w folię lub ścierkę, i włóżcie na godzinę do lodówki. Przyznam się, że nie wytrzymałam godziny i wyjęłam ją trochę wcześniej 🙂 Po wyjęciu – ugniećcie ciasto trochę, żeby się rozgrzało i stało bardziej plastyczne. Później możecie je albo rozwałkować, do kształtu pasującego do formy, albo tak jak ja, porwać na małe kawałki i wypełnić nimi formę.

Jak już macie formę wyłożoną ciastem – nakłujcie ciasto widelcem i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej grzałka górna i dolna) na ok 25 minut. Trzeba wyciągnąć, jak się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika, na ciasto należy wylać kajmak. Zanim jednak wypełnicie nim formę, zmieszajcie go z sokiem z cytryny (całej) i ze startą skórką z jej połowy.

A następnie mazurek przystroić bakaliami, albo lukrem, albo tym co najbardziej lubicie 🙂 Ja postawiłam na bakalie.

I tak w trochę ponad godzinę zrobiłam wielkanocne ciasto, i powiem wam, że choć kajmak „oszukany”, to mazurek smakuje jak z dobrej cukierni 🙂 Smacznego!

Postaram się jeszcze podrzucić wam jakieś pomysły na szybkie świąteczne myki 🙂 Jak nie tu, to na moim Instagramie lub FB.

Ściskam was przedświątecznie 🙂

Do.