Krewetki na ostro, czyli rozgrzewające danie z fasolą i pomidorami
28 kwietnia 2017 | autor: Dorota Szelągowska
Krewetki, kiedyś symbol luksusu, teraz dostępne niemal w każdym sklepie. Mogą być klasyczne: uduszone z czosnkiem i skropione cytryną lub stać się dodatkiem do bardziej złożonych dań. Dzisiaj propozycja inspirowana kuchnią włoską. Na ostro, z fasolą i w gęstym, pomidorowym sosie. Smacznego!
Potrzebować będziecie:
-
1 opakowania krewetek (mrożonych albo surowych)
-
1 puszki białej fasoli
-
1 puszki krojonych pomidorów
-
1 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1-2 papryczki chilli
-
1-2 ząbki czosnku
-
soku z 1/2 limonki
-
2-3 łyżek oliwy z oliwek
-
1 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
-
ok 100-150 ml białego wytrawnego wina
-
bagietki (ew grzanka z pieczywa bezglutenowego)
-
natki pietruszki
-
pieprzu
-
soli
-
Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy masło
-
Papryczki kroimy wzdłuż, wydrążamy środek pozbywając się białych błonek i ostrych w smaku pestek, kroimy w drobną kosteczkę.
-
Ząbki czosnku również drobno kroimy- całość podsmażamy na rozgrzanej oliwie z masełkiem.
-
Dodajemy krewetki, smażymy ok. 3 min, skrapiamy sokiem z limonki.
-
Całość podlewamy białym winem. Redukujemy wino, następnie dodajemy fasole wraz z zalewą, pomidory i koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
Przelewamy do miseczek, posypujemy świeżą natką pietruszki bądź kolendrą.
Połączenie fasoli i krewetek na pierwszy rzut oko nieco dziwne połączenie, ale wierzcie – bardzo udane danie. A najlepiej smakuje ze świeżą bagietka i lampką białego wina 🙂 Smacznego!.
Do.