Porady  

Lemoniada – czyli pragnieniu na ratunek

20 lipca, 2015
dorota.s

20 lipca 2015 | autor: Dorota Szelągowska

Upaaaał ! W sprzyjających okolicznościach przyrody, nad morzem, jeziorem, albo przynajmniej do połowy zanurzona w basenie może dałabym radę, ale bez … nijak mi nie idzie. Najchętniej spałabym do 19, kiedy to temperatura spada na tyle, by bezpiecznie wyjść na dwór. Niestety, nie schodzę ostatnio z planu zdjęciowego, a jeśli już mi się uda, to siedzę w biurze do późnej nocy. Nie będę się więc rozpisywać – sami rozumiecie- temperatura powyżej 25 stopni wywołuje u mnie zawroty głowy. Zdecydowanie lubię polski klimat i trzy miesiące ciepła są dla mnie wystarczające:)

Tym nie mniej, chcę się z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami na lemoniady ratunkowe. Idealnie gaszą pragnienie, są proste w wykonaniu i poprawiają mi humor, kiedy żar leje się z nieba. To pewnie zasługa błyskawicznie gaszonego pragnienia, chłodzenia od środka, smaku i pięknego wyglądu 🙂

Uściski

Do.

Lemoniada cytrynowa:

Składniki:

1 kg cytryn

2 l wody mineralnej

10 łyżeczek cukru

kostki lodu

Przygotowanie:

Cytryny, sparzyć wrzątkiem, pokroić i wycisnąć z nich sok. Przecedzić i dolać do niego wodę mineralną z cukrem. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny.

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

0,5 kg cytryn

0,5 kg limonek

1 średni arbuz

6 łyżek cukru

2 szklanki wody – może być gazowana

Przygotowanie: Arbuza włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytrusów. Następnie dodać cukier. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać wodę i ponownie zamieszać. Cukier powinien się rozpuścić. Przelać do dzbanka i włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła. Można podawać ze skruszonym lodem.

Lemoniada mleczna

Składniki:

4 limonki

1 szklanka cukru

6 szklanek zimnej wody

6 łyżek słodzonego mleka skondensowanego

lód

Przygotowanie:Umyć limonki i pokroić na ćwiartki. Zmiksować limonki (bez skórki), cukier i wodę w malakserze. Przecedzić. Dodać skondensowane mleko i dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu z kostkami lodu.

W galerii możecie zobaczyć jeszcze kilka innych lemoniad które na 100% zrobię jeszcze tego lata. Może i was one zainspirują do eksperymentowania i zabawy w kuchni.

Możliwość komentowania została wyłączona.

Podobne artykuły