Kontakt:

Biuro projektowe:

Aleksandra Rybkowska
biuroprojektowe
@dorotaszelagowska.pl

+48 533 666 746

 

Iwona Piórkowska – kierownik biura
iwona@dorotaszelagowska.pl
+48 577 264 777

Management:

Maria Grzesiak
maria@dorotaszelagowska.pl
+48 530 117 276

Ważne – nie przyjmujemy zgłoszeń do programu!

Castingi do programów z moim udziałem prowadzą kanały:  TVN, HGTV oraz TVN Style. Informacji szukajcie tu: hgtv.pl/castingi,3567,n 

Lemoniada – czyli pragnieniu na ratunek

proj. Dorota Szelągowska www.dorotaszelagowska.pl
Kategorie: • Autor: Komentarze ()

Upaaaał ! W sprzyjających okolicznościach przyrody, nad morzem, jeziorem, albo przynajmniej do połowy zanurzona w basenie może dałabym radę, ale bez … nijak mi nie idzie. Najchętniej spałabym do 19, kiedy to temperatura spada na tyle, by bezpiecznie wyjść na dwór. Niestety, nie schodzę ostatnio z planu zdjęciowego, a jeśli już mi się uda, to siedzę w biurze do późnej nocy. Nie będę się więc rozpisywać – sami rozumiecie- temperatura powyżej 25 stopni wywołuje u mnie zawroty głowy. Zdecydowanie lubię polski klimat i trzy miesiące ciepła są dla mnie wystarczające:)

Tym nie mniej, chcę się z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami na lemoniady ratunkowe. Idealnie gaszą pragnienie, są proste w wykonaniu i poprawiają mi humor, kiedy żar leje się z nieba. To pewnie zasługa błyskawicznie gaszonego pragnienia, chłodzenia od środka, smaku i pięknego wyglądu 🙂

Uściski

Do.

Lemoniada cytrynowa:

Lemoniada zdjęcie główne proj. Dorota Szelągowska www.dorotaszelagowska.pl
Składniki:
1 kg cytryn
2 l wody mineralnej
10 łyżeczek cukru
kostki lodu
Lemoniada - składniki proj. Dorota Szelągowska www.dorotaszelagowska.pl

proj. Dorota Szelągowska www.dorotaszelagowska.pl

Przygotowanie:
Cytryny, sparzyć wrzątkiem, pokroić i wycisnąć z nich sok. Przecedzić i dolać do niego wodę mineralną z cukrem. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny.
Lemoniada arbuzowa
Lemoniada arbuzowa - zdjęcie główne

proj. Dorota Szelągowska www.dorotaszelagowska.pl

Składniki:
0,5 kg cytryn
0,5 kg limonek
1 średni arbuz
6 łyżek cukru
2 szklanki wody – może być gazowana
Lemoniada arbuzowa - składniki

proj. Dorota Szelągowska www.dorotaszelagowska.pl

Przygotowanie: Arbuza włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytrusów. Następnie dodać cukier. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać wodę i ponownie zamieszać. Cukier powinien się rozpuścić. Przelać do dzbanka i włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła. Można podawać ze skruszonym lodem.
Lemoniada mleczna
Lemoniada mleczna - zdjęcie główne

proj. Dorota Szelągowska www.dorotaszelagowska.pl

Składniki:
4 limonki
1 szklanka cukru
6 szklanek zimnej wody
6 łyżek słodzonego mleka skondensowanego
lód
Lemoniada mleczna - składniki

proj. Dorota Szelągowska www.dorotaszelagowska.pl

Przygotowanie:Umyć limonki i pokroić na ćwiartki. Zmiksować limonki (bez skórki), cukier i wodę w malakserze.  Przecedzić. Dodać skondensowane mleko i dokładnie wymieszać.  Podawać zaraz po przygotowaniu z kostkami lodu.
W galerii możecie zobaczyć jeszcze kilka innych lemoniad które na 100% zrobię jeszcze tego lata. Może i was one zainspirują do eksperymentowania i zabawy w kuchni.