Pachnąca, czyli rozgrzewająca herbata na koniec zimy

22 lutego, 2017
dorota.s

22 lutego 2017 | autor: Dorota Szelągowska

Zima sprzyja spędzaniu wieczorów w domu pod kocem z kubkiem gorącej herbaty. Rzadko ją piję, ale jeżeli już decyduję się na herbatę to na pachnącą, z niezliczoną ilością dodatków. Herbata w moim wykonaniu to bardziej gorący napój  z korzennymi przyprawami i owocami. A co najważniejsze ładnie podana:  w stylowym kubku, słoiku ze słomką lub szklance z grubego szkła.

Herbata musi pachnieć. Czasem z laską cynamonu, rozmarynem, czasem z miętą lub plastrami grejpfruta i pomarańczy. Można do niej dodać naturalne owocowe syropy np. z aronii, dzięki czemu dodatkowo wspieramy nasz układ odpornościowy, gdyż są one bogate w witaminę C. Taka z dodatkiem imbiru oczyszcza krew i działa rozgrzewająco. 

A Wy jaką herbatę lubicie najbardziej?

Potrzebować będziecie:

  • czarnej herbaty

  • cytryny

  • grejpfruta

  • pomarańczy

  • miodu

  • świeżego rozmarynu

  • świeżej mięty

  • laski cynamonu

  • kardamonu

  • goździków

  • patyczków do szaszłyków

  • imbryczka

  • dekoracyjnej szklanki lub kubka

Zaparzamy herbatę.

Do kubka wrzucamy następujące składniki: (składniki można dowolnie modyfikowac)

  • grubszy plaster grejpfruta

  • grubszy plaster pomarańczy

  • cieńszy plaster cytryny

  • dwa cieńsze plastry limonki

  • kilka goździków

  • 2 plastry imbiru

  • gwiazdka anyżu

  • gałązka rozmarynu/ albo niewielka garść mięty,

  • można też kardamon (niekoniecznie)Całość zalewamy wcześniej zaparzoną herbatą i dosładzamy miodem .

Możliwość komentowania została wyłączona.

Podobne artykuły