Rosół na opak, czyli aromatyczny bulion z anyżem
14 marca 2017 | autor: Dorota Szelągowska
Cudownie mieć w domu mężczyznę, który dobrze czuje się w kuchni. Nie chciałabym, aby mój partner gotował lepiej ode mnie, bo lubię być Królową Karmicielką. Jeżeli jednak mężczyzna lubi gotować i ma swoje popisowe dania, to cudownie 🙂 Taki jest Tomek – narzeczony Justyny z naszego biura. A oto jego specjalność: rosół. Nieco inaczej.
Potrzebować będziecie:
mięso:
-
ogon wołowy
-
szponder wołowy
-
pręga wołowa
-
3 skrzydełka kacze (jako zamiennik można dodać ćwiartkę z kurczaka albo 4-5 skrzydełek z kurczaka)
warzywa:
-
średni seler bądź pół dużego
-
4 średnie marchewki
-
3 pietruszki (korzeń)
-
1 średni por
-
1 cebula
przyprawy:
-
świeży lubczyk (ew suszony)
-
natka pietruszki
-
4-5 średnich suszonych grzybów
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
5 goździków
-
gwiazdka anyżu
-
3-4 liście laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
sos rybny
-
sos sojowy
-
sos worcestershire – do kupienia w supermarketach czy w sklepach zdrową żywnością
-
sól, pieprz
Do garnka ok. 7 l wkładamy wcześniej umyte pod bieżącą wodą mięso.Dajemy suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do pojawienia się szumowiny. Ściągamy szumowinę i gotujemy dalej ok. 2,5 godziny.
Warzywa obieramy (wyjątek: cebulę pieczemy w łupinach), układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej wcześniej pergaminem. Kropimy delikatnie oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 230 stopni z funkcją grill. Warzywa trzymamy w piekarniku aż zaczną się delikatnie rumienić. Możemy przewrócić, żeby złapały kolor z każdej strony.
-
Z warzyw odkładamy jedną marchewkę, która posłuży później jako dekoracja.
-
Upieczone warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godz.
-
Dodajemy lubczyk, anyż, goździki i po ok. 2 łyżki sosów (rybnego, sojowego i worcestershire).
Dla uzyskania efektu klarowności bulionu przecedzamy wszystko przez sito wyłożone gazą bądź czystą ściereczką.
Propozycja podania:
Bulion podajemy z makaronem (jajecznym/bezglutenowym/ryżowym), odłożoną wcześniej marchewką- pokrojoną w kosteczkę, natką pietruszki i surowym żółtkiem jaja. Zamiast makaronu świetnie sprawdzi się również upieczona w tosterze grzanka/chleb tostowy.
Taki bulion jest świetną podstawą do zup typu kremy, buliony azjatyckie czy risotto.