Rosół na opak, czyli aromatyczny bulion z anyżem

14 marca, 2017
dorota.s

14 marca 2017 | autor: Dorota Szelągowska

Cudownie mieć w domu mężczyznę, który dobrze czuje się w kuchni. Nie chciałabym, aby mój partner gotował lepiej ode mnie, bo lubię być Królową Karmicielką. Jeżeli jednak mężczyzna lubi gotować i ma swoje popisowe dania, to cudownie 🙂 Taki jest Tomek – narzeczony Justyny z naszego biura. A oto jego specjalność: rosół. Nieco inaczej.

Potrzebować będziecie:

mięso:

  • ogon wołowy

  • szponder wołowy

  • pręga wołowa

  • 3 skrzydełka kacze (jako zamiennik można dodać ćwiartkę z kurczaka albo 4-5 skrzydełek z kurczaka)

warzywa:

  • średni seler bądź pół dużego

  • 4 średnie marchewki

  • 3 pietruszki (korzeń)

  • 1 średni por

  • 1 cebula

przyprawy:

  • świeży lubczyk (ew suszony)

  • natka pietruszki

  • 4-5 średnich suszonych grzybów

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 5 goździków

  • gwiazdka anyżu

  • 3-4 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • sos rybny

  • sos sojowy

  • sos worcestershire – do kupienia w supermarketach czy w sklepach zdrową żywnością

  • sól, pieprz

Do garnka ok. 7 l wkładamy wcześniej umyte pod bieżącą wodą mięso.Dajemy suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do pojawienia się szumowiny. Ściągamy szumowinę i gotujemy dalej ok. 2,5 godziny.

Warzywa obieramy (wyjątek: cebulę pieczemy w łupinach), układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej wcześniej pergaminem. Kropimy delikatnie oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 230 stopni z funkcją grill. Warzywa trzymamy w piekarniku aż zaczną się delikatnie rumienić. Możemy przewrócić, żeby złapały kolor z każdej strony.

  • Z warzyw odkładamy jedną marchewkę, która posłuży później jako dekoracja.

  • Upieczone warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godz.

  • Dodajemy lubczyk, anyż, goździki i po ok. 2 łyżki sosów (rybnego, sojowego i worcestershire).

Dla uzyskania efektu klarowności bulionu przecedzamy wszystko przez sito wyłożone gazą bądź czystą ściereczką.

Propozycja podania:

Bulion podajemy z makaronem (jajecznym/bezglutenowym/ryżowym), odłożoną wcześniej marchewką- pokrojoną w kosteczkę, natką pietruszki i surowym żółtkiem jaja. Zamiast makaronu świetnie sprawdzi się również upieczona w tosterze grzanka/chleb tostowy.

Taki bulion jest świetną podstawą do zup typu kremy, buliony azjatyckie czy risotto.

Możliwość komentowania została wyłączona.

Podobne artykuły