Sezonowo, czyli o co chodzi z lodami
5 lipca 2016 | autor: Dorota Szelągowska
Kiedy myślę o deserze, lody to nigdy nie jest mój pierwszy wybór. Niezależnie czy na dworze jest plus trzydzieści czy minus dziesięć stopni. Nad morzem idę na gofry z polewą czekoladową, a w restauracji zamawiam brownie. Jednak lody, mrożone owoce i zimne desery podane na milion sposobów, zawsze mnie intrygują, a przede wszystkim zadziwiają estetycznie. Pięknie podane, kolorowe i nieoczywiste. Coraz częściej też z dbałością o skład i o nietypowych smakach. Myślę, że nawet ja w końcu skuszę się na buraczany deser z dodatkiem słonego karmelu, bo takie propozycje coraz częściej pojawiają się w prawdziwych lodziarniach, gdzie lody to kulinarne dzieła sztuki.
W dużych i mniejszych miastach powstają lodziarnie, gdzie można zjeść prawdziwe lody. W kwestii polecenia miejsc, zasięgnęłam języka u przyjaciół, wśród których jest kilku nałogowych lodożerców, stojących po miks pistacji z nektarynką i dodatkiem miętowego sorbetu w półgodzinnej kolejce. A ja potwierdzam – prezentują się naprawdę dobrze.
Miejsca godne polecenia w Warszawie: ( wpisujcie proszę w komentarzach te, które polecacie w innych miastach.:-)
-
„Lody prawdziwe”: a ul. Nowy Świat 22 (na wynos i na miejscu), ul. Świętokrzyska 30 (tylko na wynos) www.lodyprawdziwe.pl
-
„Sucre”: naturalne, ciekawe smaki, Warszawa: Mokotowska 12, Krakowskie Przedmieście 7, Klimczaka 5, Walecznych 74 www.sucre.pl,
-
„Nitro lody”: pierwsza molekularna lodziarnia w Warszawie, powstawanie lodów można oglądać przez szybę, ciekawe graficznie menu, Warszawa: ul. Zwyciezców 11, ul. Piwna 4a (Restauracja Karmnik)
-
„lodziarnia Ulica Baśniowa”, są też lody bez cukru i glutenu, Warszawa, al. Wojska Polskiego 41
-
„Lody na patyku”: dostępne w 10 miejscach w Warszawie: Square 5, Warszawa Powiśle, Patio Kredytowa 9, Papierowy Latawiec, O Obrotach Ciał Niebieskich, Dallmayr Kaffe na Sadybie, 8 my kwadrat, Zieleniak, Plażowa, Brooklyn Burgers & Wings Warsaw na Nowym Świecie. www.lodypatyku.pl
W sieci można znaleźć cudowne przykłady lodowych wariacji. Mam wrażenie, że lody można zrobić ze wszystkiego, a przede wszystkim podać na niezliczoną ilość sposobów. Mrożone lody z soków owocowych z fantazyjnymi patykami to coś, co możemy zrobić we własnym domy, nie posiadając profesjonalnego sprzętu. Jako formy użyć pudełek po jogurtach czy innej żywności, a za patyki mogą służyć drewniane łyżeczki i kolorowe mieszadła do drinków. Owocowe lody na patyku to dobra propozycja na przyjęcie w ogrodzie czy urodzinową imprezę dzieci w każdym wieku.
ściskam
Do.