Uniwersalność, czyli przekleństwo dobrej kuchni
22 marca 2016 | autor: Dorota Szelągowska
Dobre dla mnie, to nie znaczy, że dobre dla Każdego. Prosta zasada, którą można stosować wszędzie, ale skupmy się na kuchni, bo o niej dzisiaj mowa. W odcinku 4 „Polowania na kuchnię” zmieniamy całą funkcjonalność kuchni, tak by dostosować ją do wszystkich użytkowników. Dominika – poruszającego się na wózku, jego żony Oli i dwójki dzieci.
To niełatwe zadanie, ale też punkt wyjścia do zmian w swoim otoczeniu. W kuchni przede wszystkim nie bójmy się egoizmu. Nawet, jeżeli wydaje nam się jeszcze dobra, odpowiedzmy sobie na pytanie, czy ta kuchnia spełnia nasze oczekiwania i jest dostosowana do nas i do naszego stylu życia.
Jeżeli właściciel ma 2 m wzrostu, to potrzebuje blatu nieco wyżej niż standardowe 85 cm popularne w latach 90-tych.
Mając 155 cm wzrostu nie zdecydowałabym się na wysoko zawieszone górne szafki:)
Jeżeli kuchnia służy do odgrzewania gotowych potraw czy usmażenia niedzielnej jajecznicy, to jest inna od tej, w której ktoś przygotowuje się do castingu Master Chefa. Singiel czy matka trójki dzieci – naprawdę jesteśmy różni. I takie powinny być nasze kuchnie.
Nie ma dobrych, uniwersalnych rozwiązań. I jeżeli kuchnia nie jest funkcjonalna lub jakiś jej element razi nas przeokropnie, zmieńmy to. Do tego was namawiam.
Odc. 4 Polowania na Kuchnie już dziś o godz. 22:25 w TVN Style.
Powtórki:
– czwartek 24/03, godz. 12:55
– piątek 25/03, godz. 08:05
– niedziela 27/03, godz. 12:55
– poniedziałek 28/03, godz. 16:05
Do.