Coś słodkiego, czyli czekoladowe muffiny w wersji nieco dietetycznej

1 marca, 2017
dorota.s

01 marca 2017 | autor: Dorota Szelągowska

Należę do osób, które lubią jeść. Im prościej tym lepiej, bez udziwnień.  Jeżeli ciasto to na prawdziwym maśle i z mnóstwem gorzkiej czekolady. Kalorii nie liczę bo uważam to za bezsensowne. Jedzenie ma cieszyć, a jedynym ograniczeniem powinien być zdrowy rozsądek. Ostatnie testy, o których wspominałam na FB pokazały jednak, że jestem uczulona na gluten. Żegnaj tradycyjny chlebie z chrupiącą skórką….Musiałam się z tym pogodzić. Mimo wszystko najważniejsze jest zdrowie i dobre samopoczucie. Zaczęłam szukać zamienników, przeglądać przepisy i pytać wokół wszystkich bardziej doświadczonych w kwestii dietetycznego pieczenia czy gotowania.

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. Niestety większość wypieków zawiera mąkę pszenną. Dlatego dziś coś dla łasuchów (przepis pożyczony i przetestowany), którzy z powodów zdrowotnych lub własnego, dobrowolnego wyboru postanowili wyeliminować gluten ze swojej diety. Puszyste, miękkie muffiny z czerwonej fasoli o mocno czekoladowym smaku. 

Potrzebować będziecie:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (dokładnie płuczemy/osączamy z zalewy)

  • 4 jajka

  • 2-3 banany (ja daję 3)

  • 3-4 łyżki prawdziwego kakao

  • 3/4 szkl ksylitolu , albo ok. pół szkl miodu (ja daję mniej ksylitolu, jeżeli z nim robie- w tej wersji jest dla mnie za słodkie; tak samo z miodem, też daję tylko do smaku, ponieważ banany dają już słodycz)

  • półtorej łyżeczki sody albo proszku do pieczenia

  • dodatkowo posiekanych bakalii

  • gorzkiej czekolady

polewa:

rozpuszczona gorzka czekolada

  • piekarnik nastawiamy do 180 stopni

  • wszystkie składniki (oprócz bakalii, czekolady) dodajemy do miski

  • wszystko dokładnie rozdrabniam blenderem ręcznym na jednolitą masę (jest rzadka, ale tak powinno być)

  • dodajemy bakalie, kawałki czekolady, mieszamy łyżką i przelewamy do foremek

  • pieczemy albo w keksówce (ok 40-60 min) albo w foremkach na muffiny (ok 30-40 min)- trzeba sprawdzać patykiem czy jest suchy

  • upieczone muffiny/ ciasto dekorujemy polewą

Smacznego!

Możliwość komentowania została wyłączona.

Podobne artykuły