Krewetki na ostro, czyli rozgrzewające danie z fasolą i pomidorami

28 kwietnia, 2017
dorota.s

28 kwietnia 2017 | autor: Dorota Szelągowska

Krewetki, kiedyś symbol luksusu, teraz dostępne niemal w każdym sklepie. Mogą być klasyczne: uduszone z czosnkiem i skropione cytryną lub stać się dodatkiem do bardziej złożonych dań. Dzisiaj propozycja inspirowana kuchnią włoską. Na ostro, z fasolą i w gęstym, pomidorowym sosie. Smacznego!

Potrzebować będziecie:

  • 1 opakowania krewetek (mrożonych albo surowych)

  • 1 puszki białej fasoli

  • 1 puszki krojonych pomidorów

  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1-2 papryczki chilli

  • 1-2 ząbki czosnku

  • soku z 1/2 limonki

  • 2-3 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

  • ok 100-150 ml białego wytrawnego wina

  • bagietki (ew grzanka z pieczywa bezglutenowego)

  • natki pietruszki

  • pieprzu

  • soli

  • Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy masło

  • Papryczki kroimy wzdłuż, wydrążamy środek pozbywając się białych błonek i ostrych w smaku pestek, kroimy w drobną kosteczkę.

  • Ząbki czosnku również drobno kroimy- całość podsmażamy na rozgrzanej oliwie z masełkiem.

  • Dodajemy krewetki, smażymy ok. 3 min, skrapiamy sokiem z limonki.

  • Całość podlewamy białym winem. Redukujemy wino, następnie dodajemy fasole wraz z zalewą, pomidory i koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Przelewamy do miseczek, posypujemy świeżą natką pietruszki bądź kolendrą.

Połączenie fasoli i krewetek na pierwszy rzut oko nieco dziwne połączenie, ale wierzcie – bardzo udane danie. A najlepiej smakuje ze świeżą bagietka i lampką białego wina 🙂 Smacznego!.

Do.

Możliwość komentowania została wyłączona.

Podobne artykuły