Na słodko i wytrawnie, czyli śniadanie z sercem
12 lutego 2016 | autor: Dorota Szelągowska
Śniadanie do łóżka najpiękniej wygląda w tych wszystkich romantycznych komediach, które zaserwują nam w najbliższy weekend. W rzeczywistości jest trochę gorzej. Albo wcale nie jesteśmy głodni, albo marzymy, by zacząć jednak dzień od umycia zębów, w wersji hard coś nam się wylewa – sok albo kawa, a w wersji każdej, musimy potem walczyć z okruszkami, które są absolutnie wszędzie. Ale mimo tych wszystkich „dolegliwości” uśmiechamy się na samą myśl o instytucji „śniadania do łóżka”. Bo ktoś o nas pomyślał, kocha nas, i chciał nas uszczęśliwić. Po prostu.
Nie ważne czy zdecydujecie się podać ukochanej osobie śniadanie do łóżka, na kanapę czy po prostu na stół, postarajcie się, by od czasu do czasu było ono odświętne. Taki fajny akcent na początek dnia.
Bo aby zrobić niecodzienne śniadanie, nie trzeba być kuchennym mistrzem. W tej wersji liczy się forma. Z okazji walentynek, a może i miłości, o której powinniśmy mówić głośno nie tylko raz w roku, w roli głównej – serce.
Potrzebować będziecie przede wszystkim foremek do wycinania ciastek w kształcie serca. Kupiłam wczoraj komplet o różnych wielkościach w sklepie z dodatkami cukierniczymi. Z okazji walentynek, można je znaleźć niemal w każdym większym markecie czy sklepie z artykułami do domu.
Wersja na słodko, czyli owoce z jogurtem.
Czas przygotowania ok.10 minut.
Składniki:
-
owoce: arbuz, banan, melon, ananas, truskawki
-
jogurt naturalny
-
cynamon, cukier z naturalną wanilią
Owoce myjemy, kroimy na grube plastry i wycinamy serca o różnej wielkości. Układamy na talerzu. Dodajemy kapkę jogurtu z cynamonem i cukrem waniliowym. Do tego kawa czy herbata i gotowe.
Wersja wytrawna, czyli sadzone z dodatkami.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
-
jajko
-
ser
-
mozzarella
-
gotowany lub pieczony burak
-
świeża bazylia
-
oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz
Jajko sadzone w formie serca można zrobić używając foremki do wycinania (metalowej) lub specjalnej sylikonowej formy. Smażymy jajko z dodatkiem soli i pieprzu. Z sera, mozzarelli i buraków wycinamy serca. Buraki skraplamy oliwą i octem balsamicznym. Dodajemy świeżą bazylię i pieprz. Gotowe.
ściskam Do.