Pancakes, czyli sposób na pyszne śniadanie…
10 lutego 2017 | autor: Dorota Szelągowska
Walentynki działają na mnie jak Sylwester, czyli raczej alergicznie, bo nie lubię czegoś musieć. – Kochajmy się na zawołanie, teraz i tu w otoczeniu dwustu sztucznych róż i kiczowatych misiów z poduszkami w kształcie serca – święty Walenty w grobie się przewraca.
Tym nie mniej okazywanie uczuć uwielbiam – małe prezenty, niespodziewane kwiaty czy śniadania do łóżka. Tak więc dziś, zarówno dla zwolenników, jak i przeciwników tego święta, prosty przepis na romantyczne śniadanie. Puszyste pankejki w kształcie serca. Banalne i działa. Panowie, jeżeli zaczniecie w ten sposób dzień dla Waszych żon/partnerek/dziewczyn, zapewniam, że będzie on baaaardzo udany 🙂
Smacznego! Do.
Potrzebować będziecie:
-
2 szklanki mąki
-
2 jajka
-
1 i 1/2 szklanki mleka
-
75 g rozpuszczonego masła
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/3 szklanki cukru pudru
-
szczypta soli
-
wykrawaczki w dowolnym kształcie
-
syrop klonowy lub miód (owoce, cukier puder, konfitura)
-
Mąkę przesiać. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami, na końcu dodać masło. Odstawić na 15 minut.
-
Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu. Jak się zarumieni przewracamy na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.
-
Wykrawamy kształt serca
-
Polewamy syropem klonowym, miodem. Ozdabiamy owocami, konfiturą (cokolwiek lubicie)